Apollo Beauty

Behandeling hyperpigmentatie bij Apollo Huid- en Laserkliniek in Rotterdam

Wat is hyperpigmentatie?

Overal in onze huid bevonden zich pigmentcellen (melanocyten). Deze pigmentcellen maken pigment (melanine) aan. Pigmentcellen worden extra actief wanneer de huid bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan de zon, deze cellen gaan dan meer pigment aanmaken waardoor de huid bruiner kleurt. De pigmentcellen gaan meer pigment aanmaken om de eigen huidcellen te beschermen tegen zonlicht. Hoe donkerder de huidskleur, hoe beter de huid beschermd is tegen de zon. Dit betekent echter niet dat mensen met een donkere huidskleur zich nooit in hoeven te smeren. Er wordt gesproken van hyperpigmentatie wanneer er plaatselijk op de huid donkere vlekken zichtbaar zijn die cosmetisch erg storend kunnen zijn. Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie en ieder kunnen ze een andere oorzaak hebben.

Lentigo Solaris (zonnevlekken)

De vorm Lentigo Solaris ontstaat doordat de huid te veel is blootgesteld aan de zon of bijvoorbeeld zonnebank. Plaatselijk zijn pigmentcellen overactief geworden waardoor er plaatselijk donkere vlekken (hyperpigmentatie) zichtbaar zijn. Deze vorm van hyperpigmentatie komt vooral voor op zonbeschenen delen, zoals het gezicht, handen en decolleté. Daarnaast hebben mensen met een lichtere huidskleur een hoger risico op het krijgen van deze vorm van hyperpigmentatie aangezien er van nature minder pigment in de huid zit waardoor de huid minder beschermd is tegen de zon.  De vlekken bij Lentigo Solaris zien eruit als scherp begrensde, ronde/ovale, licht- tot donkerbruine vlekken. De vlekken zitten altijd in de bovenste huidlaag (epidermis).

Ephelides (sproeten)

Ephelides, ook wel sproeten, zijn kleine geelbruine tot donkerbruine vlekjes die vooral voorkomen bij blonde of roodharige mensen met een lichte huidskleur. Meestal zijn sproeten zichtbaar op zonbeschenen plekken zoals het gezicht, decolleté, handen en armen. Het hebben van sproeten is vaak erfelijk bepaald en kunnen verergeren door zonlicht. In de wintermaanden wordt vaak gezien dat de sproeten weer lichter kleuren. De vlekken zitten altijd in de bovenste huidlaag (epidermis).

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Deze vorm van pigmentatie ontstaat door een beschadiging of irritatie op de huid, zoals bijvoorbeeld een puistje, krabben, een snijwond, wrijving en scheren. De pigmentcellen krijgen door de beschadiging of irritatie een prikkel waardoor deze meer pigment aan gaan maken. Vervolgens wordt op de plek van de beschadiging of irritatie een pigmentvlek waargenomen. De pigmentatie bij post-inflammatoire hyperpigmentatie kan in de bovenste huidlaag (epidermis) zitten, maar ook kan het voorkomen dat de pigmentatie dieper in de huid zit (dermis).

Melasma

Deze vorm van pigmentatie wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd aangezien deze vorm vaak voorkomt tijdens zwangerschap. Naast zwangerschap kunnen ook andere factoren zorgen voor melasma, zoals de anticonceptiepil, hormonale schommelingen, blootstelling aan zon of zonnebank, erfelijkheid en bepaalde medicamenten zoals anti-epileptica. De pigmentvlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. De pigmentvlekken komen voornamelijk voor op het voorhoofd, bovenzijde van de wangen, slapen, rondom de ogen en de bovenlip. Bij melasma kan de pigmentatie oppervlakkig (epidermis) of dieper (dermis) zitten.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij Apollo Huid- en Laserkliniek hebben we veel verschillende behandelingen die ingezet kunnen worden voor hyperpigmentatie. Allereerst zal de huidtherapeute kijken om welke vorm van hyperpigmentatie dat het gaat. Vervolgens wordt gekeken naar het huidtype en de diepte van het pigment. Hyperpigmentatie die dieper in de huid ligt moet namelijk steviger aangepakt worden.

Behandelingen

De volgende behandelingen kunnen ingezet worden:

Gratis intake

Voor elke behandeling bekijken we tijdens een gratis intake uw huid en maken we gezamenlijk een behandelplan. Maak nu een afspraak door het onderstaande formulier in te vullen of door te bellen naar: +31(0)10 26 15 015.

Gratis intake

Producten

Naast behandelingen is het vooral bij hyperpigmentatie van groot belang dat de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt worden. De pigmentcellen kunnen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht weer pigment aan gaan maken. Het is dus van belang dat de pigmentvorming wordt geremd. Daarnaast is het gebruik van zonbescherming met een hoge factor ook van groot belang om de huid te beschermen. Onderstaande producten zijn een greep uit ons aanbod die veel worden geadviseerd bij Apollo Huid- en Laserkliniek:

  • Cosmelan 2 / Dermamelan 2: Met stipt onze sterkste pigmentremmende huidverzorgingsproducten voor thuis, ook voor de diepste pigmentatieproblemen! Cosmelan en Dermamelan bevatten zuren waardoor de pigmentcellen in de huid worden geremd om pigment aan te maken. Dermamelan 2 is 30% sterker dan Cosmelan 2 en wordt daardoor eerder ingezet bij diepe hyperpigmentatie met een blauw/grijze waas. Indien u dit product nog nooit gebruikt heeft en u deze via onze webshop wilt bestellen, neem dan eerst contact met ons op. Zo kunnen wij u uitgebreid informatie geven over dit middel aangezien het sterke producten zijn.
  • Dermaceutic Mela Cream: Deze crème bevat kojiczuur, arbutine, niacinamide, retinol, salicylzuur, fytinezuur, zoethoutwortel, amandelzuur. Deze ingrediënten hebben allen een bewezen werking op de vermindering van de werking van de pigmentcel en het verlichten van bestaande vlekken.
  • Mesoestetic Melan Tran3x serum: Dit serum bevat o.a. tranexaminezuur en niacinamide. Dit intensieve serum zorgt ervoor dat ontstekingsprocessen of irritaties worden gekalmeerd en dat er als het ware geen ‘seintje’ wordt gegeven aan de pigmentcel waardoor hyperpigmentatie ontstaat. Dit serum is daarom ideaal om in te zetten wanneer er sprake is van post-inflammatoire hyperpigmentatie.
  • Dermaceutic Tri Vita C30 serum: Dit serum bevat 30% vitamine C. Vitamine C is een sterk antioxidant waardoor de huid beschermd wordt tegen vrije radicalen. De huidbarrière wordt hersteld, de huid zal beter gehydrateerd zijn en weer tegen een stootje kunnen. Pigmentvlekken zullen verlicht worden en de egaliteit van de huidteint verbetert.
  • Melan 130: De zonnebrandcrème met de hoogste factor (130+) met bescherming tegen UVA, UVB, infrarood en zelf blauw licht! De zonnebrandcrème bevat tevens azeloglycine welke pigmentremmend werkt. De zonnebrandcrème bevat een licht kleurtje waardoor de crème niet als een waas op de huid blijft zitten.