Apollo Beauty

Behandeling acne bij Apollo Huid- en Laserkliniek in Rotterdam

Wat is acne?

Acne ontstaat door verstopte en/of ontstoken talgklieren. Overal verspreid op de huid, met uitzondering van voetzolen en handpalmen, zitten talgklieren. Acne kan dus in principe overal voorkomen, maar uit zich echter het meeste op plekken als het gezicht, de rug, borst en schouders aangezien hier de meeste talgklieren zitten. Bij acne kunnen verschillende klachten zichtbaar zijn, zoals mee-eters (comedonen), puistjes (pustels) en rode bultjes (papels). Ook wordt vaak gezien dat de huid meer glimt en vet is aangezien er meer talg wordt aangemaakt bij acne. Acne begint meestal rond de pubertijd en verdwijnt meestal na het 25e levensjaar. In deze periode vinden namelijk de meeste veranderingen in de hormoonhuishouding plaats waardoor een verergering van de acne plaatsvindt.

Acne en puistjes 

Mee-eters, pukkels of puistjes ontstaan door ontstoken talgklier-uitgangen in de huid. Dit wordt ook wel acne genoemd. Overal verspreid over de huid, met uitzondering van voetzolen en handpalmen, zitten deze talgkliertjes. Bekende plekken waar acne ontstaat zijn de kin, het voorhoofd, de rug en de schouders, dit zijn namelijk de delen van het lichaam waarop zich wat meer talgkliertjes bevinden. 

Jeugdpuistjes 

Acne steekt vaak de kop op tijdens de pubertijd en kan tot het 25ste levensjaar aanhouden. Dat komt door alle veranderingen in de hormoonhuishouding die dan plaatsvinden; de talgkliertjes worden groter en ook het talg zelf wordt dikker. Samen met de huidschilfers en bacteriën die zich rond die plek op de huid bevinden, kan dat leiden tot verstopping van de uitgangen van deze talgkliertjes. 

Gewone puistjes 

Naast jeugdpuistjes zijn er ook andere vormen van acne. Mensen ervaren dergelijke puistjes vaak als cosmetisch storend en het kan tot veel onzekerheid leiden, vooral als ze in het gezicht zitten. In sommige gevallen kan de acne ook dusdanig ernstig zijn, dat het nauwelijks verdwijnt of ontsierende littekens achterlaat, zoals putjes en deuken in de huid.

Hoe ontstaat acne?

Deze zogenaamde jeugdpuistjes krijgt vrijwel iedereen rond deze leeftijd. Het is dus beslist geen gevolg van een slechte verzorging van de huid, zweten, stress of bepaalde voeding. Zijn de hormonen weer in balans, dan verdwijnt de sterke aanwas van puistjes vaak ook weer. 

Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van acne, zoals:

 • Verhoogde talgproductie 
 • Verminderde afschilfering van dode huidcellen
 • Aanwezigheid van de p. Acnes bacterie
 • Immuun- en ontstekingsreacties

De ophoping van dode huidcellen in het talgklierkanaal in combinatie met de verhoogde talgproductie zorgt ervoor dat er een verstopping in de porie ontstaat, de zogeheten mee-eter (comedoon). Deze mee-eter wordt groter en groter doordat de talgproductie verhoogt is en blijft en de afvoergang verstopt is. Bacteriën op huid kunnen vermengd raken met de verstopping en door de immuun- en ontstekingsreactie vanuit de huid ontstaan pustels en papels. 

Er zijn verschillende factoren bekend die acne kunnen verergeren, zoals stress, bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel en ‘snelle’ koolhydraten, medicijnen zoals bijvoorbeeld steroïden, anti-epileptica, tuberculostatica), wrijving en druk op de huid, contact met chemische stoffen zoals verbrandingsrook of bestrijdingsmiddelen en bij endocriene stoornissen zoals PCOS of het Cushing-syndroom.

Vormen van acne

Acne is onder te verdelen in verschillende vormen. De meest voorkomende vormen zijn: 

 • Acne comedonica: bij deze vorm is er sprake van mee-eters (comedonen) op de huid. Deze comedonen kunnen open (zwarte puntjes) of gesloten (witte bultjes) zijn. Acne comedonica wordt gezien als een milde vorm van acne. 
 • Acne papulopustuloza: bij deze vorm worden er alleen puistjes (pustels) en rode bultjes (papels) gezien. 
 • Acne vulgaris: bij deze vorm worden er zowel gesloten en/of open mee-eters, puistjes (pustels) en rode bultjes (papels) gezien. 
 • Acne tarda: deze vorm van acne wordt ook wel volwassenenacne genoemd aangezien deze vorm voorkomt na het 25e levensjaar tot ongeveer het 45e levensjaar. Deze vorm kom vooral voor bij vrouwen. Bij deze vorm worden vooral ontstekingen (pustels en papels) gezien en maar weinig comedonen. 
 • Acne conglobata: deze ernstige vorm van acne komt voornamelijk bij mannen voor. Hierbij zijn de ontstekingen veel heftiger dan bij acne vulgaris en er is sprake van onderhuidse bulten, abcessen en dubbelcomedonen. Ook de rug, schouders en borst zijn vaak ernstig aangedaan.

Behandeling tegen acne

Resultaat van een acne behandelingen in combinatie met de juiste huidproducten op advies van onze huidtherapeute.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij Apollo Huid- en Laserkliniek hebben we een groot aanbod aan behandelingen die we kunnen toepassen.

Behandelingen

Afhankelijk van de ernst en uw huidtype wordt er bepaald welke behandeling het meest geschikt is voor u. Bij Apollo Huid- en Laserkliniek kunt u terecht voor:

Is de acne bij u onder controle en stoort u zich vooral om de restvlekjes en/of acne-littekens? Ook daarvoor bent u bij ons op het juiste adres. Bij Apollo Huid- en Laserkliniek kunt u terecht voor de volgende behandelingen:

Gratis intake

Voor elke behandeling bekijken we tijdens een gratis intake uw huid en maken we gezamenlijk een behandelplan. Maak nu een afspraak door het onderstaande formulier in te vullen of door te bellen naar: +31(0)10 26 15 015.

Gratis intake

Producten

Wanneer we acne willen aanpakken is de combinatie van behandelingen in de praktijk met de juiste producten voor thuis van groot belang. Zie de behandelingen in de praktijk als ‘sporten’ en zie de huidverzorgingsproducten voor thuis als ‘het dieet’. Samen zorgen ze ervoor dat u uw doel bereikt. Het is van belang dat u thuis aan de slag gaat met zuren op de huid zodat de dode huidcellen op de huid verminderen en talg gereduceerd wordt. Niet alleen zult u hiermee de resultaten die verkregen worden in de praktijk behouden, ook zult u zien dat u sneller en effectiever reageert op de behandelingen. De volgende producten worden vaak geadviseerd binnen Apollo Huid- en Laserkliniek:

 • Dermaceutic Foamer 15: Deze schuimreiniger bevat 15% glycolzuur. Glycolzuur heeft als eigenschap dat deze exfoliërend (afschilferend) werkt waardoor de dode huidcellen effectief verwijderd worden. Tevens werkt glycolzuur ontstekingsremmend en zorgt glycolzuur voor verbetering van hydratatie van de huid en egaliteit van de huidteint. Ideaal voor de drogere acne huid.
 • Image Clear cell Cleanser: Deze gelreiniger bevat salicylzuur. Salicylzuur heeft als eigenschap dat deze talgoplossend en bacterie- en ontstekingsremmend werkt. Hierdoor is deze reiniger ideaal voor de vettere acne huid.
 • Image Clear cell Clarifying Lotion: Deze lotion/crème bevat een hoge concentratie salicylzuur en werkt talgoplossend, bacterie- en ontstekingsremmend. Deze crème wordt geadviseerd voor in de avond als nachtcrème. Ideaal voor de vettere acne huid.
 • Dermaceutic c25 cream: Deze crème bevat 25% vitamine C, vitamine A, E en panthenol. De huidbarrière van de huid wordt versterkt en de hydratatie verbetert. Door de hoge concentratie van antioxidanten wordt de vorming van vrije radicalen op de huid tegengegaan. Ideaal bij zowel de drogere als vettere acne huid.
 • Image Prevention Daily Matte: Deze zonnebrandcrème met SPF 32 bevat geen olie en heeft een lichte textuur. De crème is verrijkt met antioxidanten en wordt beschermd tegen vrije radicalen en de zon. Wanneer de huid wordt behandeld met zuren in zowel de praktijk als met producten voor thuis, dan is de huid vatbaarder voor zonlicht. Daardoor adviseren we altijd om een zonnebrandcrème te gebruiken.

Voor- en na foto's